04-04-2015 - Eerbetoon aan Sonny Heiny Cohen.

 

Sonny Hein Cohen (5) ligt begraven op de Nederlands Hervormde Begraafplaats in Groenlo. Hij stierf zeven dagen voor de bevrijding op 24 maart 1945 ten gevolge van een geallieerd bombardement op de spoorlijn Groenlo-Winterswijk.

Nadat de leerlingen enkele gedichten hadden voorgelezen werd het verhaal van Sonny verteld. Sonny was een joods jongetje dat ondergedoken zat bij de familie Ormel aan de Winterswijkseweg. Hij kwam uit Dinxperlo. Op 24 maart 1945 was Sonny Heiny Cohen, samen met vriendjes, buiten in een weiland madeliefjes aan het plukken. Door geallieerde vliegtuigen werd de spoorlijn Groenlo-Winterswijk gebombardeerd en Sonny Cohen werd door een granaatscherf getroffen en is aan de gevolgen daarvan overleden. De andere spelende kinderen bleven allen ongedeerd.

In de nacht van 26 maart 1945 hebben in het diepste geheim Theo Brus uit Zwolle (bij Groenlo), die over een Ausweis beschikte, en de bij de ondergrondse aangesloten Jan Donselaar de kleine overleden, in zakken gewikkelde, Sonny Cohen met gebruikmaking van een bakkersfiets met grote broodkorf naar de Hervormde begraafplaats aan de Halve Maan in Groenlo gebracht. Hier werden zij in het nachtelijk duister, volgens afspraak opgewacht bij de toegangspoort door de moedige onvervaarde Grollenaar Bernard Rondeel, de latere tuinman van de begraafplaats. Daar hebben de betrokken mannen de vijfjarige Sonny Cohen begraven.

 
Sonny Heiny Cohen. Foto: collectie Olga Cohen.   Najaar 1940. Sonny als peuter. Foto: Olga Cohen.

 

   
September 1940. Sonny met zijn moeder. Foto: collectie Olga Cohen.     September 1942. Sonny met twee neefjes die naast de familie Cohen woonden in Dinxperlo. Foto: collectie Olga Cohen.

 

Winter 1944. Sonny temidden van de heer en mevr. Ormel. In de boerderij Ormel erachter zat hij ondergedoken. Dit is de laatste foto die van Sonny gemaakt is. Foto: collectie Olga Cohen.
 

In de tijd van de oorlog mocht niemand vertellen dat Sonny Joods was, want op het verbergen van Joden stond de doodstraf. De wens van Sonny’s moeder was dat Sonny nooit vergeten zou worden en dat is gelukt. De leerlingen stonden allen rond het grafje van Sonny, waarvan de steen mooi schoon is gemaakt.

“Wat was Sonny toch graag met zijn vriendjes naar school gegaan”, las een leerling voor. Dit had helaas niet meer gekund want op 31 maart hebben vluchtende Duitse soldaten de Ludgerus school in Zwolle in brand gestoken.

“Na de oorlog is de school weer opgebouwd en staat deze er nog steeds. Waar wij in vrijheid naar toe kunnen gaan. De wereld staat nog steeds in brand. Kinderen hebben hier niet omgevraagd. Kinderen moeten in vrijheid kunnen leven, spelen en leren. Die vrijheid moeten wij doorgeven en dit verhaal hebben wij verteld om niet te vergeten …..", vertelde de leerling.

Het gedicht en het indrukwekkende verhaal dat donderdag 2 april bij het grafje van Sonny is voordragen zal op 4 mei, tijdens de dodenherdenking, in Cultureel Centrum de Bron opnieuw door de leerlingen worden voorgelezen.

     
Kinderen van de Ludgerusschool uit Zwolle leggen bloemen bij het graf van Sonny Cohen. Foto: Willy Gelinck.       De kinderen met in hun midden de zus van Sonny, Olga Cohen, die tegenwoordig in Canada woont, na de bloemlegging. Foto: Willy Gelinck.
         

Brontekst: streekgids.nl. Tekstbewerking: Martie Rouwmaat.