Just call me Harry

 

30 April 1992. Een artikel in dagblad Tubantia over hoe Harry Philips in Enschede uit handen bleef van de Duitse bezetter met dank aan Henk Scheer. Artikel: Wim Rijkeboer. Foto: Carlo ter Ellen.

 

         
Het Nederlands verzetsherdenkingskruis (uitgave   1980), dat Henk Scheer in 1992 aan Harry Philips   schonk. Hij vond dat hij deze niet verdiend had.        Henk hielp Harry in Enschede onderduiken.           Nederlands verzetsherdenkingskruis (uitgave 1980).

Verzetsherdenkingskruis

Het Verzetsherdenkingskruis is een Nederlandse onderscheiding.

Het Verzetsherdenkingskruis is geen Koninklijke onderscheiding, maar een nationale die werd ingesteld bij Koninklijk Besluit (nr. 104) op 19 december 1980 ter gelegenheid van de 35ste herdenking van de bevrijding. Het Verzetsherdenkingskruis is niet hetzelfde als het Verzetskruis. De onderscheiding is bestemd voor deelnemers aan het verzet tegen de bezetters van Nederlands grondgebied in de Tweede Wereldoorlog.

De instelling van deze onderscheiding was controversieel. Enerzijds waren er rechthebbenden die het niet aanvroegen vanwege 'te weinig, te laat'. Anderzijds waren er ook die het wel aanvroegen, maar niet toegekend kregen vanwege gebrek aan bewijs van hun (vermeende) verzetsdaden. In totaal hebben 15.300 mensen het kruis aangevraagd, aan 15.000 van hen is het kruis toegekend.

Het kruis is van zilver en het werd door de Rijksmunt gemaakt. Het wordt gedragen na het Oorlogsherinneringskruis en voor het Ereteken voor Orde en Vrede.

De familie Philips heeft besloten Het Nederlands verzetsherdenkingskruis aan de Stichting Stolperstenen Groenlo te schenken, dit heeft de stichting in dank aanvaard,

Dochter Rachel Levy - Philips schreef hierover het volgende:

"Henk is the brave man who saved Dad when he had to leave the second house he was hidden in. In his book Dad talks about having to stay at the canal in Enschede all day while a man found him a safe house which ended up being the Migchelbrinks. That man was Henk who not only saved Dad but many others and that is why he received the medal which I think is called the resistance fighter medal. Henk never felt he deserved the medal and that is why he gave it to Dad.

Alan and I thought this medal deserves to be seen by many people  and would like to donate it to the Groenlo museum in memory of Henk."


Diverse foto's van Harry's Groenlose tijd

         
Harry (Hartog) Philip. Harry noemde zich later Philips.           Voor 1940. Harry, Laurens en Leo Philip achter in de                                       tuin aan de Lepelstraat 1 te Groenlo.

 

         
1928. Kermis te Groenlo. V.l.n.r. Harry, neef Freddy en Broer (Herman) Philip.           De foto links is gebruikt voor de cover van het boek "Just call me Harry" in 2012 vertaald in het Nederlands met de titel "Zeg maar Harry".

 

         
1928. Kermis te Groenlo. Ook Laurens en Leo Philip hadden een    wagen waarmee ze mee liepen in allegorische optocht  vooraf-         gaand  aan de kermis.           ± 1933. Harry, tweede van links, met tante Klara Philip-Weil (vermoord te Sobibor 28 mei 1943) en neef Freddy Philip, links naast zich.                     De jongen rechts van Harry, daarvan is de naam niet bekend.

 

         
1933. Vooraan liggend Harry Philips op de boot naar Noorwegen.           1933. Bergwandeling in Noorwegen. Harry Philips tweede van      rechts.

 

± 1933. Op deze schoolfoto staat Harry uiterst rechts. Harry zat op de protestants christelijke school aan de Gasthuisstraat in Groenlo.

 

1925. De protstants christelijke school waar Harry Philips zijn lagere school door liep. Foto: collectie Dirk van de Meer. Met dank aan Scherp In beeld.

 

         
1939. Harry Philips, staand derde van rechts, in militaire dienst. Harry was gele-     gerd in Ochten.           1939. Militair voetbalteam. Harry Philips zit gehurkt links.

 

± 1946. Harry Philips achter de slagerij aan de Lepelstraat.

 

Foto's: collectie Rachel Levy-Philips en Rozina Philips, tenzij anders vermeld.